Το μυϊκό σύστημα είναι εκείνο στο οποίο συντελείται η πλειονότητα των μεταβολικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα στους μύες πραγματοποιείται πάνω από το 70% του μεταβολισμού μας. Από την θερμογένεση μέχρι και τη μυϊκή σύσπαση, οι μύες χρειάζονται ενέργεια για να πραγματοποιήσουν τις διάφορες λειτουργίες τους. Όσο μεγαλύτερος λοιπόν είναι ο μυϊκός ιστός, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας χρειάζεται για να συντηρηθεί αλλά και για να πραγματοποιήσει τις διάφορες κινήσεις. Για το λόγο αυτό, υπάρχει γραμμική θετική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους της μυϊκής/άλιπης μάζας με τον Βασικό Μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που η μυϊκή τους μάζα αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού τους βάρους έχουν πολύ μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό, σε σχέση με άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν αυξημένη ή ικανοποιητική μυϊκή μάζα.

καύση

Δηλαδή, χρειάζεται να ”κάψουν” πολύ περισσότερες θερμίδες μόνο και μόνο για να συντηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Παράλληλα, αυτά τα άτομα χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας, άρα χρειάζεται να ”κάψουν” πολύ περισσότερες θερμίδες, ακόμα και για την πιο απλή κίνηση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, και ακόμα περισσότερες κατά τη διάρκεια της άσκησης-προπόνησης και μετά το τέλος της.

Για τον λόγο αυτό, τα άτομα που έχουν μια ικανοποιητική μυϊκή μάζα, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού τους βάρους, πρώτον είναι δύσκολο να παχύνουν ή να αυξήσουν το ποσοστό της λιπώδους μάζας τους και δεύτερον, ακόμα και αν παχύνουν αδυνατίζουν πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Σε ενίσχυση αυτών των συμπερασμάτων, είναι πλέον επαρκώς τεκμηριωμένο ότι τα άτομα που έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα ή που μέσω της προπόνησης αρχίζουν να την αυξάνουν, θα έχουν και αυξημένη κατανάλωση Ο2. Εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που η μυϊκή τους μάζα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού τους βάρους, χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο για τις διάφορες μεταβολικές τους διαδικασίες από ότι τα άτομα με μικρότερη μυϊκή μάζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αθλητές σωματοδομής διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση οξυγόνου ήταν εφάμιλλη με αυτή των μαραθωνοδρόμων. Αυτό συμβαίνει διότι και στις δύο κατηγορίες αθλητών η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού τους βάρους.

 

Επομένως,

η μυϊκή ανάπτυξη είναι ένας παράγοντας που καλό είναι να μην αποφεύγεται σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μειώσει το σωματικό του λίπος και να αποκτήσει μια ωραία εικόνα.