Είναι συνηθισμένη η εικόνα ενός τμήματος γιόγκα στην πλειοψηφία του να αποτελείται από γυναίκες. Πολλές φορές τις βλέπουμε να εκτελούν καλύτερα και τα καθίσματα. Υπάρχει μια σειρά από λόγους που υπερτερούν στην ευλυγισία από τη φύση τους συγκριτικά με τους άνδρες.

 

  • ΟΡΜΟΝΕΣ

Η τεστοστερόνη αυξάνει το μέγεθος και τη μάζα των μυών. Η σύγκριση γίνεται περισσότερο εμφανής όταν πρόκειται για το πάνω μέρος του σώματος όπου η άλιπη μυϊκή μάζα είναι πολλή μεγαλύτερη στους άνδρες. Σε αντίθεση, τα οιστρογόνα «χαλαρώνουν» τους συνδέσμους των γυναικών προσφέροντας μεγαλύτερη κινητικότητα γύρω από τις αρθρώσεις. Η παραγωγή και απελευθέρωση της ορμόνης ρελαξίνη στις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη είναι ένας ακόμη παράγοντας που συνεισφέρει στα παραπάνω.

 

  • ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Το μυοτενόντιο σύστημα και οι αρθρώσεις των ανδρών είναι μεγαλύτερα και φτιαγμένα πιο σταθερά. Οι σύνδεσμοι και η περιτονία είναι επίσης πιο παχιοί και λιγότερο ελαστικοί στους άνδρες.

 

  • ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Η διαφορά στις φυσικές δραστηριότητες κατά κάποιο τρόπο εξηγεί τις διαφορές στην ελαστικότητα. Οι γυναίκες συχνά ασχολούνται με αθλήματα και ασκήσεις που αυξάνουν την ελαστικότητα, όπως η ενόργανη και τα αερόβια. Οι άνδρες συνηθίζουν να εμπλέκονται σε αθλήματα που απαιτούν έντονη δύναμη με λίγη προσοχή στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Αυτές οι προτιμήσεις αντικατοπτρίζουν πολιτιστικές συμπεριφορές, κατά τις οποίες ο καθένας μας αρέσκεται στο να εκτελεί δραστηριότητες πιο κοντά στις έμφυτες ικανότητές του. Η ανάγκη για τους άνδρες με δυσκαμψία να βελτιώσουν την κινητικότητα τους ωστόσο θα πρέπει να τους κάνει να προσπαθήσουν περισσότερο γι αυτή.

Ακολούθησέ με στο facebook και το instagram

 

 

 

 

Στέλιος Κωστάκης – Γυμναστής