Οι κιρσοί στα πόδια εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 40 και είναι μια πάθηση που προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες απ’ότι τους άνδρες. Μερικές φορές είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Πρόκειται για πάθηση στην οποία επιφανειακές φλέβες μεγαλώνουν και συστρέφονται. Πιο συχνά εμφανίζονται στα πόδια, ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά και μπορούν να προκληθούν ακόμα και μικροί θρόμβοι που δεν είναι ωραίοι αισθητικά. Συνήθως ωστόσο δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα στους ασθενείς.

Οι μεμονομένοι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όμως, εκτός από την περίπτωση που το αίτιο είναι κάποια θεραπεύσιμη πάθηση, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία που να αντιμετωπίζει όλους τους κιρσούς.

Διάβασε παρακάτω:

κιρσοί συμπτώματα

 

Συμπτώματα

Οι κιρσοί εμφανίζουν ορατή διόγκωση, ειδικά όταν ο ασθενής είναι όρθιος. Οι φλέβες μπορεί να εμφανίζουν ελίκωση ή να είναι σκούρες. Συνήθως πέρα από αυτά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Μερικές φορές υπάρχει κνησμός ή εξάνθημα στην περιοχή. Αν οι φλέβες είναι πολύ μεγάλες, το πόδι κουράζεται πιο γρήγορα. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και πόνος στο κάτω άκρο.

 

Αν οι κιρσοί είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των βαθύτερων φλεβών, τότε η περιοχή πάνω από τον αστράγαλο μπορεί να εμφανίσει μόνιμο οίδημα και καφέ απόχρωση στο δέρμα της περιοχής. Σε μερικές περιπτώσεις οι κιρσοί εμφανίζουν φλεγμονή και πόνο επειδή δημιουργούνται θρόμβοι στο εσωτερικό τους (επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα). Η διάγνωση γίνεται συνήθως βάσει των συμπτωμάτων και την κλινική εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα σε βοηθήσει η άσκηση σε συνδυασμό με τη διατροφή να χάσεις λίπος

 

Τι προκαλεί τους κιρσούς

Ακόμα και αν δεν έχεις ιστορικό εμφάνισης κιρσών στην οικογένεια, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνισή τους.

  • Κατάκλιση στο κρεβάτι για πολλές ώρες, καθιστός σε αμάξι ή αεροπλάνο. Γενικά ότι δημιουργεί στασιμότητα ή αργή ροή αίματος στα πόδια
  • Καθιστικός τρόπος ζωής
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Διάφορες παθήσεις (π.χ. καρκίνος)
  • Τραυματισμός στα χέρια ή τα πόδια
  • Θεραπεία που επηρεάζει τις ορμόνες (όπως τα αντισυλληπτικά)
  • Εγκυμοσύνη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η συχνή άσκηση κάνει καλό. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας, ακόμα και να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία. Ωστόσο λιγότεροι γνωρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην υγεία των φλεβών.

Η σωματική δραστηριότητα ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση φλεβικής νόσου η φλεβικής ανεπάρκειας (στις οποίες η φλεβίτιδα είναι ένα σύμπτωμα).

φλεβίτιδα

 

Ασκήσεις για κιρσούς

Οι δραστηριότητες που γίνονται για την υγεία των φλεβών δεν είναι όλες εξίσου σημαντικές. Μερικές από αυτές που ευνοούν στην αντιμετώπιση των κιρσών είναι οι παρακάτω:

Κολύμβηση

Αν κάποιος θέλει να βελτιώσει συνολικά όσο περισσότερους παράγοντες της φυσικής κατάστασης γίνεται, χωρίς να κάνει πολλά είδη διαφορετικών ασκήσεων, τότε η κολύμβηση είναι ιδανική επιλογή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα (καθώς λείπουν οι κραδασμοί). Η χαμηλή καταπόνηση δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, τους μύες και τις φλέβες. Πολλές και μεγάλες μυϊκές ομάδες ενεργοποιούνται ταυτόχρονα βοηθώντας στη συνολική ενδυνάμωση χωρίς εκτεταμένη επιβάρυνση. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και συνεισφέρει στη διατήρηση υγειών φλεβών.

Περπάτημα

Το να καθόμαστε ή να στεκόμαστε όρθιοι για πολλές ώρες είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση φλεβίτιδας. Αυτή η συνήθεια για παρατεταμένα διαστήματα οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και καθιστά δυσκολότερη την επιστροφή του στην καρδιά. Επομένως το αίμα λιμνάζει στα πόδια, αυξάνει την πίεση και στρεσάρει το φλεβικό τοίχωμα. Με τον καιρό αυτό τις κάνει πιο αδύναμες και προκαλεί ζημιά.

Αν έχεις μία από τις παραπάνω συνήθειες, προσπάθησε να κάνεις ένα διάλειμμα κάθε μισή ώρα για να περπατάς. Αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος. Το περπάτημα είναι μία δραστηριότητα με μικρή καταπόνηση και συστήνεται για ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης. Η θετική επίδραση δε, δεν περιορίζεται μόνο στις φλέβες αλλά αφορά τη γενικότερη υγεία. 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα δυναμώνει και διατείνει τους μύες των ποδιών και βοηθάει στη διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ποδηλασία

Η ποδηλάτηση είναι ακόμα μία δραστηριότητα με μικρή καταπόνηση και ιδιαίτερα ωφέλιμη. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις αρθρώσεις και βοηθώντας στην ενδυνάμωση των μυών των ποδιών (όπως οι γάμπες). Η άσκηση στις γάμπες βοηθάει την επαναφορά του αίματος προς την καρδιά μέσω της μυϊκής αντλίας. Η σύσπαση δηλαδή που επιτυγχάνεται σε αυτές λειτουργεί σαν αντλία που σπρώχνει το αίμα προς τα πάνω.

Ασκήσεις για γαστροκνήμιο

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η σύσπαση της γάμπας βοηθά στη φλεβική επαναφορά του αίματος. Οι ασκήσεις που επιφέρουν κινητικότητα στην ποδοκνημική λοιπόν είναι ιδανικές για να επιτευχθεί αυτό. Και οι πρώτες που έρχονται στο μυαλό είναι συγκεκριμένα εκείνες που στοχεύουν στο γαστροκνήμιο.

κιρσοί πόδια

Κοιλιακοί με άρσεις ποδιών

Οι άρσεις ποδιών (άσκηση για κοιλιακούς), όπως και οι διατάσεις, βοηθούν στην επαναφορά του αίματος προς την καρδιά και μειώνουν το ενδεχόμενο πρήξιμο που προκύπτει από τη φλεβίτιδα. Στα συν ότι δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Απλά ξάπλωσε στο έδαφος και σήκωσε ένα ένα τα πόδια ή και τα δύο μαζί και κατέβασε τα ελεγχόμενα προς τα κάτω για μερικές φορές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα και τι ασκήσεις να κάνεις

 

Συστήνεται η άσκηση για εμένα;

Υπάρχουν μερικές ασκήσεις και δραστηριότητες που θα πρέπει να γίνονται περιορισμένα ή και να αποφεύγονται αν υπάρχει φλεβίτιδα. Αν είναι πολύ επιβαρυντικές μπορεί να έχουν αντίθετη επίδραση από την επιθυμητή και να χειροτερέψουν τα συμπτώματα.

Τρέξιμο

Παρότι το τρέξιμο δυναμώνει τις γάμπες, είναι επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις και τους μύες. Οι κρούσεις και η μεγάλη καταπόνηση από αυτές δε βοηθούν τη φλεβίτιδα. Οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα μπορεί να δουν χειροτέρευση των συμπτωμάτων. Ωστόσο το τρέξιμο σε πιο μαλακό έδαφος ή/και φορώντας κάλτσες συμπίεσης μπορούν να μειώσουν την αρνητική επίδραση.

Άρση πολλών κιλών

Άρση μεγάλων φορτίων αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και την πίεση στις φλέβες. Κάτι που δεν θέλουμε στην περίπτωση της φλεβικής ανεπάρκειας. Η σωστή τεχνική και η εξάσκηση με λιγότερα βάρη μπορούν να μειώσουν την αρνητική επίδραση. Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς με φλεβίτιδα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν κάνουν αυτή τη δραστηριότητα. Η άσκηση αντιστάσεων σε όργανα είναι μια καλή εναλλακτική.

 

Τι να κρατήσω

Η άσκηση δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει πλήρως τις φλεβικές παθήσεις. Δύναται όμως να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων και στη βελτίωση της υγείας των φλεβών. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μη γίνονται δραστηριότητες που αυξάνουν πολύ την πίεση καθώς αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολούθησέ με σε facebook και instagram

 

Στέλιος Κωστάκης

 

 

 

Στέλιος Κωστάκης – Personal Trainer

 

Πηγές

Medlineplus

Womenshealth

National heart, lung and blood institute