ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ OVERHEAD ΘΕΣΗ

Ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα σε ασκούμενους του crossfit είναι η αδυναμία εκτέλεσης ασκήσεων που απαιτούν κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου. Ασκήσεις όπως τα shoulder press, push press, jerk, overhead squat, hand stand push ups ή ακόμα και το kipping στα pull ups και τα toes to bar. Μπορεί να συναντήσουμε κάποιους σωματικά δυνατούς να υστερούν στα κιλά που μπορούν να κρατήσουν πάνω από το κεφάλι, σε σχέση με άλλους εμφανώς πιο αδύναμους. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην κακή θέση των ωμοπλατών αλλά και τη μεγαλύτερη από το φυσιολογικό κάμψη του θωρακικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Δεν είναι σπάνιο δε αυτά τα άτομα να παραπονεθούν για πόνους στους ώμους από τέτοιου είδους ασκήσεις. Αυτή η συνηθισμένη παραμόρφωση του ανθρώπινου σώματος που παρατηρείται τη σημερινή εποχή είναι το upper crossed syndrome.

overhead θέση και upper crossed syndrome

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Το βασικά χαρακτηριστικά εκείνων που το εμφανίζουν είναι οι ώμοι να έχουν κατεύθυνση προς τα μπροστά όπως επίσης και το κεφάλι. Αυτή η εικόνα συναντάται σε ανθρώπους που κάθονται πολλές ώρες ή σε αυτούς που το ανέπτυξαν κατά την άσκηση, με μονοδιάστατα προπονητικά πρωτόκολλα. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ποιοι μύες έχουν μειωμένη ενεργοποίηση (επιμηκυμένοι), ποιοι έχουν μειωμένο φυσιολογικό μήκος (βραχυμένοι), καθώς και τις αλλαγές που προκαλούν στις αρθρώσεις αλλά και τους πιθανούς τραυματισμούς ως αποτέλεσμα αυτών.

 

Βραχυμένοι Επιμηκυμένοι Μηχανική αρθρώσεων Πιθανοί τραυματισμοί
Άνω τραπεζοειδής Καμπτήρες του αυχένα Αυξημένη: Πονοκέφαλοι
Ανελκτήρας ωμοπλάτης Ρομβοϊδής Έκταση αυχένα Τενοντίτιδα δικεφάλου
Στερνοκλειδομαστοειδής Μέση και κάτω μοίρα τραπεζοειδή Ανάσπαση ωμοπλατών Τενοντίτιδα υπερακάνθιου
Σκαληνός Ελάσσων στρογγύλος Μειωμένη:  Ρήξη στροφικού πετάλου
Μείζων στρογγύλος Υπακάνθιος Έκταση ώμου
Υποπλάτιος Έξω στροφή ώμου
Μείζων και ελάσσων θωρακικός

Περίληψη Upper Crossed Syndrome

 

 

Μύες σε βράχυνση

 

Βραχυμένοι

 

Μύες σε επιμήκυνση

epimyk2

 

 

ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ

Εκτός φυσικά από την πρόσθια θέση του κεφαλιού και την αυξημένη καμπύλη της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρατηρήσει κανείς.

Οι ωμοπλάτες είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφάπτονται με το θωρακικό κλωβό. Επομένως, όταν κάποιος με θωρακική κύφωση (upper crossed syndrome) ακουμπήσει την πλάτη του στον τοίχο, δε θα τις νιώσει να ακουμπάει σε αυτόν όλη τους η επιφάνεια αλλά μόνο ένα μέρος τους.

Επίσης, κοιτώντας τον από μπροστά, θα παρατηρήσει κανείς ότι φαίνονται οι καρποί του. Ιδανικά θα έπρεπε να είναι στραμμένοι στο πλάϊ και οι αντίχειρες μπροστά.

karpoi