Οι κόμποι στην πλάτη ή αλλιώς τα trigger points είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.
Το εσωτερικό του σώματος καλύπτεται από περιτονία. Η περιτονία είναι μια ταινία -ή φύλλο- του συνδετικού ιστού, κυρίως κολλαγόνου, κάτω από το δέρμα που συνδέει, σταθεροποιεί, περικλύει και διαχωρίζει τους μύες και άλλα εσωτερικά όργανα. Η περιτονία ταξινομείται ως προς το στρώμα σε επιφανειακή και εν τω βάθει και οι ίνες κολλαγόνου που την αποτελούν είναι προσανατολισμένες προς την κατεύθυνση της έλξης.
Τα trigger points της περιτονίας είναι οι “μυϊκοί κόμποι”, που πολλοί έχουμε ακούσει.
Φυσικά δεν είναι ακριβώς κόμποι αλλά τους αισθανόμαστε κάπως έτσι. Είναι μικρά σημεία του μυός που δρουν διαφορετικά από τον υπόλοιπο μυ. Πολλοί διαφορετικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να γίνουν αιτία για τη δημιουργία trigger point, κάτι που οι μύες δε χρειάζονται και δε θα έπρεπε να έχουν. Τα σημεία αυτά είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην πίεση και υπάρχει το αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος όταν η περιοχή πιέζεται. Αυτό αυξάνει την τάση σε ολόκληρο το μυ και καμιά φορά μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικό πόνο σε άλλη περιοχή του σώματος. Άλλες φορές ο πόνος μπορεί να αφορά όλο το μυ ή ακόμα και τις αρθρώσεις κοντά στην περιοχή. Τα trigger points εντοπίζονται σε εξαιρετικά σφιχτούς μύες, σε υπερπροπονημένους ή σε μύες που έχουν υπερδιαταθεί.
Τα trigger points οδηγούν σε μυϊκή δυσκαμψία και μείωση του εύρους κίνησης
Συνήθως σχετίζονται με περιοχές όπου υπήρχε τραύμα. Μικροί τραυματισμοί μυϊκών ινών που προκάλεσαν τους μύες να έχουν αφύσικη δραστηριότητα. Κακή λειτουργία τους μυός επίσης μπορεί να δημιουργήσει trigger points. Αν χρησιμοποιείται κάποιος μυς ως εναλλακτικός, εξαιτίας βράχυνσης ή αδυναμίας κάπου αλλού στο σώμα, αυτός ο μυς θα στρεσαριστεί. Θα πρέπει να εργάζεται παραπάνω κατά τη διάρκεια διάφορων δραστηριοτήτων. Η αυξημένη τάση και μικροτραυματισμοί στο μυ μπορεί να τον ερεθίσουν. Ο συνεχής ερεθισμός θα προκαλέσει την δημιουργία των trigger points. Δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται τέτοιοι κόμποι μετά από τραυματισμούς που χρειάστηκαν ακινητοποίηση. Πολλή μεγάλη δραστηριότητα, ή τραυματική δραστηριότητα μπορούν να προκαλέσουν trigger points. Σε ένα αθλητικό μασάζ τα σημεία αυτά είναι εμφανή. Αν δεν υπάρξει διάταση, ενδυνάμωση και άσκηση αφότου τα trigger points χαλαρώσουν, θα επανέλθουν.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 Είδη διατάσεων και τι πρέπει να προσέξεις.
Τρόποι θεραπείας
Η αντιμετώπιση των trigger points μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το αθλητικό μασάζ είναι το πιο σύνηθες για αθλητές αλλά είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν και ατομικά. Μπαλάκια και stick είναι φθηνός εξοπλισμός που μπορεί να έχει ο καθένας στην αθλητική του τσάντα. Το δημοφιλές foam roller, αν και πολύ χρήσιμο στη μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, λίγο μπορεί να βοηθήσει με τα trigger points. Αν γίνει μασάζ σε ολόκληρο το μυ ή διάτασή του, είναι απίθανο να επηρεαστεί το επιδιωκόμενο σημείο, γιατί είναι πιο “ανθεκτικό” στην αλλαγή από τον υπόλοιπο μυ. Η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην ευαίσθητη περιοχή. Η απομόνωση και θεραπεία του σημείου θα επαναφέρει την ομαλή συμπεριφορά του, αφήνοντας αμετάβλητο τον υπόλοιπο μυ. Αυτή η προσέγγιση είναι πιο συγκεκριμένη από την απλή διάταση για τη μείωση της χρόνιας δραστηριότητας του trigger point.
Aν η ευαισθησία της περιοχής σιγά σιγά σβήνει, είναι ένα καλό δείγμα ότι αντιμετωπίζεται επιτυχώς το σημείο. Αν ο μυς με το trigger point είναι βραχυμένος, τότε θα πρέπει να γίνει διάτασή του. Η διάταση ενός μυός, χωρίς την πρότερη αντιμετώπιση των trigger points, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη επαναφορά στο αρχικό μειωμένο του μήκος.
Ακολούθησέ με στο facebook και το instagram.
You must be logged in to post a comment.