Υπάρχουν πολλά τρόφιμα με υψηλή πρωτεΐνη αλλά κάποια είναι πιο οικονομικά και ευκολότερα αποθηκεύσιμα. Τα παρακάτω είναι σχετικά φθηνά και μπορούν να ταιριάξουν σε πολλά γεύματα.
Αυγά
Το ασπράδι των αυγών είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά ολόκληρο το αυγό –με τον κρόκο- είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και επιπλέον περιέχει σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες (Α,Β,Β2,Β12,D).
Φυστικοβούτυρο
Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Έχει υψηλή θερμιδική αξία αφού 2 κουταλιές της σούπας αναλογούν περίπου σε 188kcal. Η ίδια ποσότητα ωστόσο έχει τόση πρωτεΐνη όσο 30gr κρέας.
Καπνιστός σολομός
Ο καπνιστός σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ισορροπημένων και απορροφήσιμων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ω-3 λιπαρά οξέα.
Κινόα
Η κινόα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Οι πρωτεΐνες της έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα ενώ είναι γεμάτη από μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο. Μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλους τρόπους σε αμέτρητα γεύματα.
Τυρί κότατζ
Το τυρί κότατζ εκτός από πολλές πρωτεΐνες είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Περίπου 100gr έχουν 11-12gr πρωτεΐνης. Στα συν είναι η βιταμίνη B12, το ασβέστιο, ο φώσφορος. Μπορεί να αποτελέσει συστατικό για σάντουιτς ή να συνδυαστεί με βρώμη.
Φασόλια κονσέρβας
Είναι ίσως η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Συνδυαστικά με ρύζι ή μαύρο ψωμί μπορεί να αποτελέσει ένα καλό γεύμα με ελάχιστο κόστος. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Καλά είναι να στραγγίζονται όταν είναι σε κονσέρβα για να μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
Ανάμεικτοι ξηροί καρποί
Κάσιους, αμύγδαλα και φιστίκια αποτελούν ένα καλό, γρήγορο γεύμα με πολλά ακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες.
You must be logged in to post a comment.