Η ευλυγισία και ευκινησία στην περιοχή των ισχίων είναι κάτι που πρέπει να έχουμε σαν επιδίωξη. Η σωστότερη εκτέλεση των καθισμάτων, των άρσεων θανάτου και άλλων ασκήσεων που απαιτούν επαρκή κινητικότητα στην περιοχή αυτή είναι ένα σημαντικό όφελος. Το πιο σημαντικό όμως είναι η βελτίωση στις κινήσεις μας στην καθημερινότητα, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Κάποιος ευλύγιστος θα κάτσει ενδεχομένως πιο σωστά σε μια καρέκλα (αν και δεν είναι η μόνη προϋπόθεση), θα σκύψει διατηρώντας ίσια την πλάτη του, θα τρέξει, θα κολυμπήσει, θα κάνει το χόμπι του πιο άνετα. Δε θα επιβαρύνει τη μέση του άσκοπα και θα τη διατηρήσει υγιή.

 

Η λεκάνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε κίνησή της, κινεί αλυσιδωτά τη σπονδυλική από κάτω προς τα πάνω και κυρίως το οσφυϊκό τμήμα της.

κινητικότητα των ισχίων

Λαγονοψοΐτης μυς

Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να απομονώσουν την ενέργεια των ισχίων από τη σπονδυλική, εννοώντας ότι τα κινούν μαζί χωρίς να το συνειδητοποιούν. Έτσι κατά την κάμψη των ισχίων (σήκωμα γονάτων) ακολουθεί κάμψη στη μέση και αντίθετα στην έκταση εκτείνονται και τα δύο. Οι διατάσεις που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η δυσκαμψία είναι αμέτρητες. Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα χαθεί από την ποικιλία. Ωστόσο για τους παραπάνω λόγους, η πιθανότητα λάθους εφαρμογής τους είναι μεγάλη. Εύκολα μια διάταση δικεφάλου για παράδειγμα μπορεί άθελα να μετατραπεί σε διάταση εκτεινόντων της σπονδυλικής. Ή κάποια άλλη για το λαγονοψοΐτη να προκαλέσει υπερέκταση στη μέση.

 

Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τις παρακάτω είναι να ξεχωρίσουμε την κίνηση των ισχίων (αυξάνοντας την) από τη σπονδυλική.
κινητικότητα των ισχίων

Καμπτήρες ισχίου 1

img_3256

Καμπτήρες ισχίου 2

Ο ασκούμενος προσπαθεί να ευθειάσει τη μέση του και να ακουμπήσει όλη η πλάτη στο κουτί. Το πόδι που διατείνεται κρέμεται έξω από αυτό.

Από κάτω η διάταση στοχεύει και στον ορθό μηριαίο που συμμετέχει στην κάμψη του ισχίου. Με ένα μαξιλαράκι έχει σηκωθεί το γόνατο από το έδαφος για να επιτευχθεί η πλήρης έκταση του ισχίου (τα 2 γόνατα πρέπει να μείνουν κοντά μεταξύ τους).

 

κινητικότητα των ισχίων

Γλουτός και απιοειδής

Χρήσιμη διάταση για την περιοχή του γλουτού και τον απιοειδή. Χαλαρώνει την τάση πλάγια του μηρού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 12 Εύκολες διατάσεις που μπορείς να κάνεις οπουδήποτε

 

κινητικότητα των ισχίων

Προσαγωγοί

Διάταση προσαγωγών που επιτρέπει τη σωστή θέση της σπονδυλικής επειδή ο ασκούμενος είναι καθιστός.

 

κινητικότητα των ισχίων

Δικέφαλος μηριαίος

κινητικότητα των ισχίων

Εξέλιξη διάτασης

 

Διάταση για δικέφαλο, ημιυμενώδη, ημιτενοντώδη. Επειδή εκτελείται σε ύπτια θέση δεν μπορεί να συμπαρασύρει σε κάμψη και τη μέση. Από κάτω η εξέλιξή της.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι άλλο μπορείς να κάνεις για τα δύσκαμπτα ισχία. 

Τα ισχία μας επιτρέπουν να είμαστε γρήγοροι, δυνατοί, ευκίνητοι και να εκτελούμε από απλές δραστηριότητες μέχρι αθλητικές κινήσεις εκφράζοντας δύναμη και ισχύ. Δώστε τους το χρόνο που χρειάζεται για την υγεία τους και θα αντιληφθείτε αμέσως τα οφέλη.

Ακολούθησέ με σε facebook και instagram

 

 

 

 

Στέλιος Κωστάκης – Γυμναστής