Συχνά ακούμε γυναίκες να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες για να πετύχουν την απώλεια σωματικού βάρους, παρακάμπτοντας τα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα τους υποφέρει. Σε συνδυασμό με έντονη άσκηση αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτα συμπτώματα και τη γυναικεία αθλητική τριάδα.
Τι είναι η αθλητική τριάδα
Αυτός ο όρος αναφέρεται στην αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην ενεργειακή διαθεσιμότητα, τον έμμηνο κύκλο και την οστική πυκνότητα. Οι γυναίκες αθλήτριες τοποθετούνται σε όλο το φάσμα μεταξύ υγείας και ασθένειας, με αυτές στην επικίνδυνη ζώνη να μην παρουσιάζουν πάντοτε κλινικά συμπτώματα. Η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα (με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές), η αμηνόρροια και η οστεοπόρωση αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σε φυσικά δραστήριες γυναίκες και κορίτσια.
Παραδοσιακά, το ποσοστό του σωματικού λίπους έχει συνδεθεί με τη γυναικεία αθλητική τριάδα, ενώ τώρα, η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα (για την οποία ευθύνονται: η ποσότητα ενέργειας που απομένει μετά την προπόνηση, οι μεταβολικές διαδικασίες και οι δραστηριότητες της καθημερινότητας) δείχνει να προκαλεί την πυροδότησή της. Κάποιες αθλήτριες μειώνουν την ενεργειακή διαθεσιμότητα με το να αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη περισσότερο από την πρόσληψη. Άλλοι υιοθετούν αφύσικες διατροφικές συνήθειες. Παρατεταμένη χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Τα παρακάτω είναι συνέπειες μιας τέτοιας παρατεταμένης συνήθειας:
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Κατάθλιψη
- Άγχος
- Καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές
- Επιπλοκές του γεννητικού συστήματος, του σκελετικού, του πεπτικού, του κεντρικού νευρικού
- Των νεφρών
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς να συνδυάσεις άσκηση και διατροφή για να χάσεις λίπος
Πώς προλαμβάνεται
Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τυχόν διατροφικές διαταραχές και λάθος διατροφικά πλάνα σε γυναίκες αθλήτριες, έτσι ώστε να αποτρέψουμε το καθοδικό μονοπάτι προς την τριάδα. Μία έκθεση του ACSM (αμερικάνικο κολέγιο αθλητιατρικής) δίνει κάποιες συστάσεις για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της τριάδας:
1. Αξιολόγηση για την τριάδα θα πρέπει να συμβαίνει κατά τις ετήσιες εξετάσεις υγείας. Οι αθλήτριες με έναν παράγοντα της τριάδας καλό είναι να αξιολογούνται και για τους άλλους.
2. Αθλήτριες με διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να παραπέμπονται σε ψυχολόγους για αξιολόγηση, διάγνωση και πρόταση για θεραπεία.
3. Για τη σωστή διάγνωση της διακοπής της έμμηνου ρύσης εξαιτίας της παρατεταμένης χαμηλής ενεργειακής διαθεσιμότητας, πρέπει να ελεγχθούν άλλοι λόγοι. Ειδικές εξετάσεις λοιπόν είναι σωστό να γίνουν για να αποκλείσουν τους άλλους λόγους.
4.Τέλος, προπονητές και όσοι ασχολούνται με γυναίκες αθλήτριες σωστό είναι να στοχεύουν στην πρόληψη της τριάδας μέσω της εκπαίδευσης. Οι νεαρές αθλήτριες συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι ενέργειες για την επίτευξη επιδόσεων μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα στην οστική πυκνότητα και τη γονιμότητα.
Θεραπεία της γυναικείας αθλητικής τριάδας
Πρόκειται για μια διαταραχή που δε θα πρέπει να την περάσει καμία/κανείς αψήφιστα. Οι περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν θεραπεία. Ένας γιατρός είναι ο κατάλληλος για να σου μιλήσει για διατροφικές συνήθειες και επιλογές. Ίσως χρειάζεται να αλλάξεις τη διατροφή σου. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σου ετοιμάσει ένα διατροφικό πλάνο με φαγητά πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ίσως χρειάζεται να αλλάξεις και την προπόνησή σου.
Αν δε σταθεροποιηθεί ο κύκλος σου, ίσως χρειάζεσαι περαιτέρω θεραπεία. Ο γιατρός ίσως σου γράψει αντισυλληπτικά χάπια. Όπως επίσης και φάρμακα που επηρεάζουν ορμονικά. Αυτά μπορεί να ισορροπήσουν την ενέργειά σου και να βελτιώσουν τη δύναμη των οστών σου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συστάσεις για βελτίωση της γυναικείας αθλητικής τριάδας
Ζώντας με το πρόβλημα
Όπως είπαμε και παραπάνω μπορούν να προκληθούν προβλήματα στην υγεία. Η αμηνόρροια είναι το πρώτο. Η οστεοπόρωση είναι επίσης συνηθισμένη. Όταν το σώμα δε λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χειάζεται, τα οστά αδυνατίζουν και αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάγματα και άλλους τραυματισμούς. Τα όργανα επιπρόσθετα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Χωρίς θεραπεία, τα προβλήματα υγείας μπορούν να γίνουν χρόνια. Σε συνδυασμό με μικρό σωματικό βάρος, η ασθενής μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στο θάνατο.
Ακολούθησέ με σε facebook και instagram
You must be logged in to post a comment.