Μία από τις δύσκολες ασκήσεις του crossfit είναι οι πιέσεις ώμων από κατακόρυφο ή αλλιώς Handstand Push Ups. Δύσκολη γιατί απαιτείται μεγάλη μυϊκή δύναμη από τον ασκούμενο για να μπορέσει να στηρίξει το βάρος του ανάποδα και να κάνει πιέσεις ώμων τα κιλά του. Όπως σε άλλες ασκήσεις gymnastics έτσι και σε αυτή έχει εφευρεθεί το λεγόμενο kipping με σκοπό να βοηθηθεί ο ασκούμενος. Λύγισμα των ποδιών και βίαιο τέντωμά τους δίνουν συνολική ανοδική πορεία στο σώμα και κάποιος με καλό συντονισμό και συγχρονισμό μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να σπρώξει στην ουσία λιγότερα κιλά. Επιπλέον προσφέρει ταχύτητα, που είναι το ζητούμενο σε όλα τα workouts. Δυστυχώς όμως είναι μια άσκηση που δε συστήνεται για τους περισσότερους.

 

Τα HSPU υπερτερούν από τις απλές πιέσεις ώμων στο γεγονός ότι

  • δε χρειάζεται εξοπλισμός για να εκτελεστούν
  • προσφέρουν εξοικείωση στην κατακόρυφη θέση.

Υστερούν όμως στο εύρος της κίνησης (αν δε γίνουν deficit – κεφάλι πιο χαμηλά από τα χέρια) και στην αυξομείωση των κιλών που δεν μπορεί να υπάρξει. Στο δεύτερο, λύση έρχεται να δώσει το kipping.

 

Ανατομία αυχένα

Kipping

 

 

Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται με μπλε χρώμα οι 6 μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

Με χρυσό χρώμα φαίνονται τα νεύρα που περνούν ανάμεσα στους σπονδύλους. Εύκολα μπορεί να ερεθιστούν αν μικρύνει το μεσοσπονδύλιο διάστημα.

Στο kipping των HSPU το κεφάλι έχει επαφή με το έδαφος ή κάποιο μαξιλαράκι και στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Κάτι για το οποίο οι σπόνδυλοι του αυχένα δεν είναι φτιαγμένοι. Πολλές φορές δε, προσκρούει βίαια κάτω, αφού δεν υπάρχει η απαιτούμενη δύναμη για να ελεγχθεί η κίνηση σε όλο της το εύρος. Μια τέτοια επαναλαμβανόμενη ενέργεια αποφέρει τραυματισμούς στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, που ένας από τους βασικούς ρόλους τους είναι η απορρόφηση κραδασμών. Τραυματισμοί που αφορούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις με μεγάλο εύρος στη σοβαρότητά τους. Αλλοιώσεις που έτσι και αλλιώς προκύπτουν καθώς μεγαλώνουμε – πόσο μάλλον αν τις επιδεινώνουμε με αυτό τον τρόπο.

Kipping

Τα επώδυνα συμπτώματα αφορούν τον αυχένα, τους ώμους, τα χέρια και μπορεί να είναι:

  • πόνος
  • μούδιασμα
  • αδυναμία
Εναλλακτικά

Εναλλακτικές ασκήσεις για ενδυνάμωση των ώμων είναι οι πιέσεις ώμων με μπάρα, kb ή αλτήρες. Τα kb και οι αλτήρες είναι πρόκληση για τη σταθερότητα σε σύγκριση με τη μπάρα και γι αυτό πλεονεκτούν. Αν δεν υπάρχει η δύναμη για αυστηρές επαναλήψεις HSPU ας προτιμούνται οι άλλες λύσεις για τη βελτίωσή της. Η σωματική υγεία είναι πιο σημαντική από τις επιδόσεις σε κάποιο wod.

Στέλιος Κωστάκης

 

 

 

Στέλιος Κωστάκης – Γυμναστής

 

Update 27/4/2021

O Josh Bridges μιλάει για τις ασκήσεις που δε θα ξανακάνει τώρα που δεν αγωνίζεται. Pistols και Handstand push ups. Δες παραπάνω στο βίντεο…

Categories: FitnessΆρθρα