Η άρση βαρών είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων. Για να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος τη σωστή εκτέλεση των τεχνικών της, χρειάζεται να έχει προετοιμάσει το σώμα του κατάλληλα, αλλιώς κινδυνεύει από τραυματισμούς.

ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ

Το θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι πολλές φορές ο αδύναμος κρίκος στις κινήσεις πανω από το ύψος του ώμου. Χρειάζεται να υπάρχει ικανοποιητική έκταση σε αυτό το κομμάτι, γιατί αλλιώς χαλάει και η θέση των ωμοπλατών. Οι ώμοι παρουσιάζουν έσω στροφή και τα χέρια αδυνατούν να έρθουν κάθετα προς το έδαφος. Συνήθως κάποιος με έλλειψη σωστής κινητικότητας σε αυτή τη μοίρα της σπονδυλικής και με κάμψη μεγαλύτερη του φυσιολογικού, αναγκάζεται να κάνει υπερέκταση στη μέση για να ισορροπήσει τα φορτία πάνω από το κεφάλι του. Ένας σχετικά εύκολος τρόπος κινητοποίησης του θωρακικού τμήματος φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Ο στόχος είναι η φυσική έκταση της μέσης να παραμείνει σταθερή σε όλη τη διάρκεια της κίνησης. Διατηρώντας σφιχτή την κοιλιά, προσπαθήστε να κάνετε έκταση στην πλάτη κινητοποιώντας μόνο το θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής.

άρση

 

ΡΑΧΙΑΙΑ ΚΑΜΨΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Οι αστράγαλοι είναι ίσως η άρθρωση που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στα καθίσματα αλλά συχνά παραβλέπεται. Το φυσιολογικό εύρος κίνησης της ραχιαίας κάμψης της ποδοκνημικής είναι περίπου 20 μοίρες. Μειωμένο εύρος αναγκάζει τη λεκάνη να έρθει πολύ πίσω και επομένως να χαλάσουν όλες οι γωνίες προς τα πάνω. Το τακούνι στα αρσιβαρίστικα παπούτσια μπορεί να κάνει τη διαφορά, δεν είναι όμως λόγος να μη δίνεται σημασία στην πλήρη κίνηση της άρθρωσης, καθώς δε λύνουν πλήρως το πρόβλημα.

kahi2

Ο Καχιασβίλι σε μια προσπάθεια snatch 160kg φορώντας σαγιονάρες. (1995)

Μία γρήγορη αξιολόγηση μπορεί να γίνει κοντά σε ένα τοίχο. Χωρίς να ξεκολλήσει η φτέρνα προσπαθήστε να πλησιάσετε το γόνατο σε αυτόν διατηρώντας το πάνω από τα δάχτυλα.

άρση

 

FRONT RACK ΘΕΣΗ

Η θέση που στηρίζεται η μπάρα στους ώμους στο clean πρέπει να είναι σταθερή. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η δυνατότητα τοποθέτησης των βραχιόνων παράλληλα προς το έδαφος. Αν δε συμβαίνει αυτό, δε γίνεται να έχει κάποιος ικανοποιητική υποδοχή μετά το τράβηγμα. Μια σειρά από λόγους μπορεί να εμποδίζει τη σωστή front rack στήριξη. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο πλατύς ραχιαίος. Μια διάταση αποκλειστικά για αυτή τη θέση φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

 

άρση

 

ΕΚΤΑΣΗ ΙΣΧΙΩΝ

Ικανοποιητικό εύρος κίνησης έιναι απαραίτητο και στην έκταση των ισχίων. Στο split jerk, οι τυχόν βραχυμένοι καμπτήρες του ισχίου στο πίσω πόδι θα συμπαρασύρουν τη λεκάνη -και κατ΄επέκταση τη μέση- σε υπερέκταση. Η αξιολόγηση του μήκους των καμπτήρων των ισχίων γίνεται με το Thomas test.

Διάταση στα πρότυπα του Thomas test μπορείτε να δείτε εδώ

 

ΘΕΣΗ ΩΜΟΠΛΑΤΩΝ

Η σωστή θέση των ωμοπλατών παίζει καίριο ρόλο στη στήριξη των κιλών πάνω από το κεφάλι στο snatch και τα jerk. Διατάσεις των θωρακικών και ενεργοποίηση της κάτω μοίρας τραπεζοειδή θα μειώσει τη μεταξύ τους απόσταση και θα διευκολυνθεί η κίνηση του βραχίονα.

άρση

Ενεργοποίηση μέσης και κάτω μοίρας τραπεζοειδή