Όσο η δημοτικότητα της κωπηλασίας κλειστού χώρου αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις κωπηλατικές νερού. Τα κωπηλατικά είναι πολύ δημοφιλή για πολλούς λόγους. Έχουν μικρή συνολική καταπόνηση στο σώμα (καθώς δεν υπάρχουν κραδασμοί) και μπορεί κάποιος να βελτιώσει την αερόβια ικανότητά του χωρίς να ανησυχεί για τραυματισμούς. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνοτροπίες μεταξύ αυτών των μηχανημάτων. Οι πιο δημοφιλείς είναι του αέρα, του νερού και οι μαγνητικές. Η βασική διαφορά τους είναι στο τι χρησιμοποιούν για αντίσταση (αέρα, νερό, μαγνήτη).

κωπηλασία

 

Κωπηλατική νερού

Οι κωπηλατικές νερού έχουν ένα μεγάλο δοχείο με νερό στο μπροστά μέρος τους. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός ξύλινου κωπηλατικού, γιατί η πιο δημοφιλής εταιρεία που τα παράγει χρησιμοποιεί το ξύλο. Ωστόσο υπάρχουν πολλά μοντέλα με διαφορετικό στυλ και σε τιμές προσιτές.

Κάποιος που δεν γνωρίζει πολλά για την κωπηλασία κλειστού χώρου, θα θεωρούσε ότι οι κωπηλατικές νερού είναι η πρώτη επιλογή για κάποιον που επιθυμεί ένα τέτοιο μηχάνημα στο σπίτι. Και όχι παράλογα αφού η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που λαμβάνει χώρα στο νερό. Η αλήθεια είναι όμως ότι κωπηλατικές αέρα είναι πιο δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται περισσότερο.

 

Αντίσταση 

Η αντίσταση σε αυτά τα κωπηλατοεργόμετρα παρέχεται από το νερό. Ο κωπηλάτης τραβώντας τη λαβή που είναι ενωμένη με έναν ιμάντα, γυρνάει ένα κουπί που βρίσκεται μέσα στο δοχείο με το νερό. Καθώς γυρνάει αυτό το κουπί μετακινείται το νερό και δημιουργείται αντίσταση. Όσο ο ασκούμενος κωπηλατεί πιο γρήγορα, τα κουπιά μετακινούν περισσότερο νερό και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση.

Άρα όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός / ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη ισχύς χρειάζεται να ασκηθεί.

Όταν η ταχύτητα διπλασιάζεται η αντίσταση οκταπλασιάζεται (Rule of Cubes). Αυτή η σχέση μεταξύ ταχύτητας και αντίστασης σημαίνει ότι υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα να αυξηθουν τα επίπεδα της Αντίστασης που μπορεί κάποιος να νιώσει με την κωπηλατική νερού.

*Και στα κωπηλατικά που ώς αντίσταση χρησιμοποιείται ο αέρας υπάρχει αυξομείωση σε αυτή, ανάλογα με την ταχύτητα που τραβάει κουπί ο κωπηλάτης. Επιπλέον, υπάρχει ένα damper στο πλάι που ρυθμίζει την ποσότητα του αέρα που περνάει, προσομοιώνοντας έτσι την αντίσταση που προκύπτει από το βάρος του κωπηλάτη. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τις κωπηλατικές νερού… 

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Διατάσεις για τα ισχία που θα σε διευκολύνουν στην κωπηλασία.

 

Ρύθμιση ποσότητας νερού

Σε αυτές τις κωπηλατικές υπάρχει δυνατότητα να προστεθεί ή να αφαιρεθεί νερό από το δοχείο. Η ποσότητα του νερού θα αλλάξει την αίσθηση στο τράβηγμα και αυτή αλλάζει ανάλογα με τις ικανότητες.

Στην πραγματικότητα τα επίπεδα του νερού στο δοχείο προσομοιώνουν το βάρος του σκάφους και του ατόμου μέσα σε αυτό. Προσθέτοντας ή αφαιρώντας λοιπόν νερό αυτό που αλλάζει είναι το βάρος που ο κωπηλάτης προσπαθεί να μετακινήσει. Περισσότερο νερό στο δοχείο προσομοιώνει ένα βαρύτερο σκάφος ενώ λιγότερο νερό ένα ελαφρύτερο.

Οπότε αν κάποιος κάνει μία προπόνηση περισσότερο στοχευμένη στη δύναμη θα προσθέσει νερό για πιο “βαριά” κουπιά.

κωπηλατική νερού

 

Οθόνη

Το τι ενδείξεις υπάρχουν στην οθόνη σχετίζεται άμεσα και με το κόστος του μηχανήματος. Δυστυχώς ακόμα και το πιο ακριβό υστερεί σε σχέση με το μόνιτορ ενός κωπηλατικού αέρα. Αν η υπερανάλυση πολλών δεδομένων και η σύγκριση με άλλους αθλητές ή η αγωνιστική κωπηλασία κλειστού χώρου δεν είναι στα ενδιαφέροντα σας, τότε οι πληροφορίες που παρέχονται από το μόνιτορ είναι υπεραρκετές.

 

Άλλα χαρακτηριστικά κωπηλατικών νερού

Η αντίσταση όπως είπαμε αυξομειώνεται ανάλογα με την ταχύτητα και την ποσότητα νερού που υπάρχει στο δοχείο. Το ίδιο ισχύει και στις κωπηλατικές αέρα, με τη διαφορά ότι το βάρος του κωπηλάτη προσομοιώνεται με τη ρύθμιση του damper.

Μία άλλη διαφορά είναι τα επίπεδα του θορύβου. Αν και δεν είναι τελείως σιωπηλές, αυτοί που χρησιμοποιούν κωπηλατικές νερού βρίσκουν τον ήχο χαλαρωτικό και διαλογιστικό. Κάτι που ίσως πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ειδικότερα σε παρατεταμένες προπονήσεις που το πνευματικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο.

Είναι πιο θορυβώδεις από τις μαγνητικές αλλά λιγότερο από εκείνες του αέρα. Μπορεί δηλαδή ο χρήστης να παρακολουθεί ακόμα και τηλεόραση χωρίς να ανησυχεί ότι ενοχλεί τους δίπλα. Επιπλέον η λαβή είναι δεμένη με ιμάντα και όχι με αλυσίδα κάτι που επίσης συνδράμει στη μείωση του θορύβου.

 

Συμπέρασμα

Οι κωπηλατικές νερού αποτελούν αξιόλογη επιλογή για εκείνον που αναζητά εξοπλισμό για αερόβια προπόνηση στο σπίτι. Το αν θα τις επιλέξει έχει να κάνει με την οικονομική δυνατότητα και τις προσωπικές προτιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια τα οφέλη της κωπηλατικής στο εργόμετρο.

Stelios Kostakis

 

 

 

Στέλιος Κωστάκης – Γυμναστής