Ο πόνος στη φτέρνα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στο κεντρικό τμήμα της καμάρας και τη φτέρνα. Παρόλα αυτά, για να χαρακτηριστεί ένα άτομο ότι πάσχει από πελματιαία απονευρωσίτιδα, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η παρουσία ή η απουσία φλεγμονής.
Παρακάτω θα μιλήσουμε για:
- Πελματιαία απονεύρωση
- Πότε δέχεται φορτίσεις
- Παράγοντες επικινδυνότητας
- Συμπτώματα
- Αντιμετώπιση μυοσκελετικών ανισορροπιών
- ΑΣΚΗΣΕΙΣ
- Τι να θυμάμαι
Πελματιαία απονεύρωση
Η πελματιαία απονεύρωση βρίσκεται στο κάτω μέρος του ποδιού. Πρόκειται για μία ευρεία ταινία πυκνού συνδετικού ιστού που ξεκινάει από τη φτέρνα και καταλήγει πίσω από τις φάλαγγες. Το πιο παχύ σημείο της είναι το κεντρικό. Η λειτουργία της είναι η συμβολή στη διατήρηση της σταθερότητας του ποδιού και η στήριξή του.
Πότε δέχεται φορτίσεις
Όταν κατά την όρθια στάση το βάρος βρίσκεται στη φτέρνα, η τάση που ασκείται στην απονεύρωση είναι αμελητέα. Ωστόσο όταν το βάρος μετατοπίζεται προς τα μπρος, αυτή αυξάνεται. Επίσης η φόρτιση είναι μεγάλη όταν υπάρχει βάρος στο πόδι και ταυτόχρονα γίνεται ραχιαία κάμψη των δακτύλων (δάχτυλα προς τα πάνω).
Στο τρέξιμο λόγω του ότι η φάση της ώθησης περιλαμβάνει βίαιη ραχιαία κάμψη των δακτύλων η τάση φτάνει περίπου το διπλάσιο του σωματικού βάρους.
Παράγοντες επικινδυνότητας
- αυξημένη ή μειωμένη καμάρα
Τα σύγχρονα παπούτσια από την κατασκευή τους θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με νάρθηκα, αφού περιορίζουν την κίνηση του ποδιού σε τέτοιο σημείο ώστε η καμάρα είναι δυνατό να καταστεί άκαμπτη. Ειδικά όταν γίνεται μετάβαση σε πιο μαλακά παπούτσια συχνά ερεθίζεται η πελματιαία απονεύρωση.
- κακή τεχνική τρεξίματος
- μεγάλη λόρδωση
Η αυξημένη πρόσθια κλίση της λεκάνης (λόρδωση) δεν ευνοεί τη μηχανική της κίνησης και η γωνία πρόσκρουσης του ποδιού στο έδαφος δεν είναι ιδανική.
- ηλικία
Συναντάται πιο συχνά σε ηλικίες μεταξύ 40 και 60.
- παχυσαρκία
Συμπτώματα
Αρχικά εμφανίζεται πόνος στην πρόσθια έσω επιφάνεια της φτέρνας, στη θέση πρόσφυσης της πελματιαίας απονεύρωσης. Στη συνέχεια τελικά μετατοπίζεται στο κεντρικό τμήμα της. Είναι εντονότερος το πρωί κατά το ξύπνημα και μειώνεται μετά από μερικά βήματα. Ο πόνος επιδεινώνεται με τη βίαιη ραχιαία κάμψη των δαχτύλων (όπως κατά την τελική φάση της ώθησης στο τρέξιμο).
Η εκτεταμένη ορθοστασία μπορεί επίσης να συμβάλλει αρνητικά. Όσο για την άσκηση, ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος μετά το τέλος της και όχι κατά τη διάρκεια.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι τα trigger points και πώς δημιουργούνται
Αντιμετώπιση μυοσκελετικών ανισορροπιών
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είτε προκλήθηκε από μυϊκή ανισορροπία, είτε προκάλεσε αυτή. Υπάρχει πόνος γιατί υπερλειτουργεί και επομένως κάτι άλλο υπολειτουργεί. O NASM (National Academy of Sports Medicine) συστήνει 4 στάδια αντιμετώπισης οποιασδήποτε μυοσκελετικής ανισορροπίας.
Σύμφωνα με αυτή τη σειρά λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο πόνος που υπάρχει στην πελματιαία απονεύρωση. Σε κάθε στάδιο οι ασκήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές, οπότε το παρακάτω αποτελεί ένα ενδεικτικό ασκησιολόγιο.
Ασκήσεις
Η αποκατάσταση σε οποιοδήποτε τραυματισμό διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητά του. Οπότε δεν υπάρχει μία φόρμουλα που να τους καλύπτει όλους. Η ενεδεδειγμένη αντιμετώπιση λαμβάνει υπόψιν πολλούς παράγοντες. Παρακάτω ακολουθούν μερικές τεχνικές ανακούφισης από τον πόνο και προστασίας του ποδιού. Μπορείς να τις κάνεις αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ευγενικές, αργές και παρατεταμένες.
Μάλαξη με μπαλάκι
Ρόλαρε την τρίγωνη επιφάνεια στο κάτω μέρος του ποδιού που ξεκινάει μπροστά από τη φτερνα και τελειώνει πίσω από τα δάχτυλα (δηλ. την πελματιαία απονεύρωση).
Διάταση γαστροκνήμιου με πετσέτα
Πέρνα την πετσέτα κάτω από τα μετατάρσια και τράβα τη προς το μέρος σου. Σκοπός είναι η διάταση του αχίλλειου τένοντα και του γαστροκνήμιου.
Διάταση υποκνημίδιου
Στάσου μπροστά από ένα τοίχο και πλησίασε το γόνατο προς αυτόν χωρίς να ξεκολλήσει η φτέρνα από το έδαφος. Το γόνατο που μένει λυγισμένο επιτρέπει την πλήρη διάταση του υποκνημίδιου.
Διάταση μεγάλου δαχτύλου
Κρατώντας το μεγάλο δάχτυλο κάτω, πλησίασε το γόνατο προς το έδαφος. Στόχος είναι η ραχιαία κάμψη του μεγάλου δαχτύλου που θα οδηγήσει και σε πλήρη διάταση και της πελματιαίας απονεύρωσης.
Πιάσιμο πετσέτας
Χρησιμοποίησε τα δάχτυλα των ποδιών για να τσαλακώσεις μια πετσέτα. Εναλλακτικά πιάσε τη με το ένα πόδι και δώσε τη στο άλλο στον αέρα.
Πελματιαία κάμψη ποδοκνημικής
Η γνωστή άσκηση για γάμπες. Ιδανικά στάσου στην άκρη ενός σκαλοπατιού για να μεγαλώσεις το εύρος της κίνησης.
Τι να θυμάμαι
Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να αποδεικνύεται σημαντικά ανώτερη από μία άλλη. Ωστόσο υπάρχει συμφωνία στο ότι η συντηρητική θεραπεία είναι αποτελεσματική στο 90% των περιπτώσεων (Gill, L.H., 1997). Διάφορες παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές και στην οξεία και στη χρόνια αντιμετώπιση του πόνου.
Μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να φανεί κάποια βελτίωση. Παράμεινε σταθερός στην προσέγγισή σου και συνέχισε ακόμα και μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Άκου το σώμα σου και θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις. Από το πώς θα διαχειριστείς κάποια δυσφορία μέχρι το πόσο θα το πιέσεις. Σαφώς δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας, οπότε μη διστάσεις να ζητήσεις πληροφορίες από κάποιον επαγγελματία.
Ακολούθησέ με στο facebook και το instagram
You must be logged in to post a comment.