Η απορία πολλών που εκτελούν καθίσματα είναι το κατά πόσο μπορεί να είναι χρήσιμα τα παπούτσια της άρσης βαρών. Η απάντηση είναι «εξαρτάται». Έχει να κάνει με την κινητικότητα της ποδοκνημικής. Η ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής είναι πολύ μεγάλη κατά το βαθύ κάθισμα.

Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει το απαιτούμενο εύρος κίνησης σε αυτή την άρθρωση, ώστε να μη δέχονται αυξημένες επιβαρύνσεις οι γειτονικές αρθρώσεις. Μειωμένη ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής θα φέρει εκπτώσεις στην ποιότητα εκτέλεσης της άσκησης. Αναγκαστικά ο κορμός θα πρέπει να γείρει προς τα εμπρός, αυξάνοντας την επιβάρυνση στη μέση.

Όπως είναι γνωστό, από τη σκοπιά της φυσικής, ο κορμός πρέπει να διατηρείται κάθετος προς το έδαφος κατά την εκτέλεση των καθισμάτων. Αυτό άλλωστε συστήνει και ο National Strength and Conditioning Association (NSCA) για καλύτερη απόδοση και μειωμένο ρίσκο τραυματισμού.

Οι ασκούμενοι που έχουν δοκιμάσει καθίσματα με παπούτσια άρσης, παραδέχονται ότι νιώθουν πιο άνετοι στην κίνησή τους. Αυτό λοιπόν που οι περισσότεροι εμπειρικά γνωρίζαμε, επιβεβαιώνει μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνας, που ανέλυσε την κινηματική αθλητών με απλά παπούτσια τρεξίματος και με εκείνα της άρσης βαρών (Sato et al., 2012).

Διαπιστώθηκε ότι στη δεύτερη περίπτωση, είχαν τη σπονδυλική τους στήλη πιο κοντά στην ιδανική θέση.

Τα χρειάζομαι;

Τα παπούτσια της άρσης βαρών είναι «υποχρεωτικά» για κάποιον που κάνει άρση βαρών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η τεχνική και να καταλάβει ο ασκούμενος την κίνηση σωστά.

Η σωστή στάση του σώματος και επομένως η πιο ομοιόμορφη κατανομή των φορτίων, μπορεί να βοηθήσουν στο να σηκώσει κάποιος παραπάνω κιλά. Το πόσα παραπάνω είναι σχετικό και έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση της κινητικότητας του καθενός. Μία επιπλέον σημαντική βοήθεια των παπουτσιών είναι ο σκληρός τους πάτος. Οι δυνάμεις που ασκούνται προς το έδαφος, κατά την ανύψωση των κιλών, δεν απορροφούνται από τα παπούτσια (όπως θα συνέβαινε με άλλα με μαλακή σόλα) αλλά στέλνονται πίσω.

Η επένδυση σε αυτού του είδους τα παπούτσια αποδεικνύεται σωστή επιλογή. Πέρα από τη βελτίωση των επιδόσεων, λόγω της βοήθειας που παρέχουν στο να εκτελεστούν σωστά οι κινήσεις της άρσης βαρών, αποτρέπουν τραυματισμούς. Τα ισχία μπορούν να κινηθούν πιο μπροστά και η σπονδυλική διατηρεί τις καμπύλες της σε ουδέτερη θέση. Μειωμένο εύρος στην ποδοκνημική και βαθύ κάθισμα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των γονάτων, της μέσης, του ώμου, ακόμα και του καρπού (αν πρόκειται για snatch ή overhead squat).

Μπορώ να τα φορέσω κατά τη διάρκεια ενός crossfit workout;

Οι ασκήσεις στις οποίες κατά κύριο λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τα καθίσματα, και οι ολυμπιακές άρσεις. Κάποιοι τα προτιμούν και στο κωπηλατικό. Είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Ανάλογα το περιεχόμενο του workout λοιπόν επιλέγονται ή όχι. Αυτό που δε θα πρέπει να παραλείπεται είναι οι ασκήσεις κινητικότητας στην ποδοκνημική, που θα μεγαλώσουν το εύρος κίνησης. Στα καθίσματα με τα συγκεκριμένα παπούτσια θα αποτυπωθεί στο νευρικό σύστημα ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Όταν δε θα υπάρχουν αυτά, η αίσθηση ότι κάτι είναι διαφορετικό θα είναι έντονη. Όσο καλύτερο το εύρος της ποδοκνημικής τόσο λιγότερο έντονη θα είναι η διαφορά. Σκοπός είναι η τεχνική να παραμένει πανομοιότυπη με ειδικά παπούτσια ή χωρίς.

Τι να προσέξει κανείς αν αγοράσει

Κυκλοφορούν πολλά μοντέλα που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το ύψος του τακουνιού, τον τρόπο δεσίματος (με strap ή χωρίς), το πλάτος τους. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την αγορά τους. Άλλωστε είναι παπούτσια που με σωστή χρήση θα αντέξουν αρκετά χρόνια. Σημαντικό είναι να υπάρχει υποστήριξη στην καμάρα, για εκείνους που εμφανίζουν πρηνισμό, ώστε να πατάει σωστά το πόδι και να είναι σε καλή θέση ο αστράγαλος.

Είναι σχετικά ακριβά αλλά αντέχουν αρκετά χρόνια. Ο πάτος μπορεί να φθαρεί αλλά εύκολα επισκευάζεται. Θα πρέπει να αλλαχθούν όταν η υποστήριξη στο πάνω μέρος δε θα είναι πια επαρκής.

Μάθε εδώ τι άλλα είναι “υποχρεωτικά” για προπονητική μακροζωία στην άρση βαρών…


0 Comments

Leave a Reply